





PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PARA EL ALUMNADO DE BACHILLERATO 133 INGLÉS. JUNIO 2014



Summer Camp Work

USA Summercamp is a company set up (1) by people who have been to camps in America for many years. Through this experience we believe that we can place you at a camp that will give you the opportunity to have the summer of your life.

Counsellors

Being a counsellor (2) is the most important role at camp. You'll be the campers' favourite person when they return home. You will take part in all the activities that the kids will try throughout the day. You don't have to be great at these activities, but if you have a go (3) and don't mind laughing at yourself then you will have a great time and be a very popular counsellor!

In a typical day, you could be doing an arts and crafts activity, then within ten minutes of finishing, it could be you that made the kids' summer by letting them throw you in the lake!! After a quick change, you're into an afternoon that could involve anything from going to the beach, playing football, showing the kids that the Spaniards can play basketball too or climbing the wall or the high ropes!!

You will play a full role in the entire day at camp, including supervising campers at meals times, getting involved in all the great activities during the day and, at night, after a fun filled camp fire or evening program, you will sleep in a cabin (4) with the campers.

Of course you will have time to yourselves and will not be on duty all day. All camps allocate (5) time off for staff and will not expect you to be on duty every night —there will be one co-counsellor per cabin to share this responsibility with. You will also have whole days and nights off to explore the surrounding area of your camp and the state that you are in.

Want to find out more? Check out our website: http://www.usasummercamp.co.uk

PREGUNTAS (NO RESPONDER EN ESTA HOJA)

READ THE TEXT AND ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS. BE CAREFUL TO FOLLOW THE INSTRUCTIONS FOR EACH QUESTION.

1. Link each of the words/expressions below with a word/expression in the column (as numbered in the text). Copy the correct pair of words on your answer sheet. [1 mark]

try hut establish assign instructor

- (1) *set up* and ...
- (2) *counsellor* and ...
- (3) *have a go* and ...
- (4) *cabin* and ...
- (5) allocate and ...

2. Reading comprehension

2.1. Choose the best option. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]

a) USA Summercamp employs American students as counsellors for the campers.

- b) The campers are school age children from all over the world, but mainly from America.
- c) Working for USA Summercamp can become the experience of your life.
- d) Counsellors are the most important people at camp.

2.2. Choose the best option. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]

a) Counsellors have one day off to themselves for every 4 days of work, so they can explore the state.

- b) There are two counsellors in the campers' cabins every night.
- c) Two counsellors work together at meals times and at night in the cabin.

d) One of the counsellors' duties is to watch the children at night, so they don't leave the cabin.

3. Complete the sentences using information from the text. <u>Do not reproduce phrases from the text literally</u>, unless this is unavoidable. [2 marks]

- a) USA Summercamp ...
- b) Counsellors do not need ...
- c) Some of the day activities ...
- d) Camps allow counsellors ...

4. Complete each gap with one or more adequate words. Do not copy the complete text on your sheet, only letters (a), (b), (c), (d), (e), and (f) followed by the word(s) that you find suitable for the gap. [1.5 marks]

Activity leaders

An activity leader is someone who is confident speaking (a) ____ front of a group and will be able to walk campers through the basic skills of one of the (b) ____ of activities that children (c) ____ participate in a summer camp. Throughout the day you will stay in the one or two areas (d) ____ you specialise in and help the kids not only improve but (e) ____ enjoy the activity. During this time you will be able to practise your own skills and maybe even pick up some tips on (f) ____ to improve!!

5. Summarize the different duties included in the role of camp counsellor. You are expected to draw information from the text, but <u>please use your own words</u>. (25-50 words) [2 marks]

6. Would you like to work as a camp counsellor? In any case (whether you answer 'yes' or 'no'), justify your answer. Please, use your own ideas and your own words. (25-50 words) [2 marks]







PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PARA EL ALUMNADO DE BACHILLERATO 133 INGLÉS. JUNIO 2014

Opción B



Brain drain in Spain

Virginia Hernández and Quico Iniesta packed their suitcases in 2011. "Ours was a double brain drain," she said over the phone. They left behind family and friends, and a decade of education at public Spanish universities; with them, they took their knowledge, which they now apply in the rainy city of Dundee (Scotland).

Spain produces an above-average number of graduates (40% of 25- to 34-year-olds against the European Union average (1) of 34%). There is no official figure for how many of those have left since the crisis began, but various estimates (2) put the number at about 300,000. These are the human face of the "unprecedented flight of talent" to which the employment minister, Fátima Báñez, has referred.

For Hernández, what hurts is the weather. That, and the waste¹. "It makes no sense to educate us for 11 years and then be unable to offer us anything afterwards," she said. Job security in Scotland and the earnings — \in 60,000 for her, \in 40,000 for him— compensate, in part, for the homesickness.

On the Spanish side of the water, the debate goes on. José Luis Alvarez-Sala, Dean of Medicine at the Universidad Complutense in Madrid (UCM), is clear: "We are producing more doctors than we can absorb." And every year, about 7,000 more qualify (3) in one or other of Spain's 39 universities of medicine. To train (4) a specialist takes between $\in 60,000$ and $\in 70,000$. But according to the dean, one in four of those graduates leaves the country to look for work.

Hernández would love to come back, but she is pregnant and fears that no clinic in Spain would offer her work; in Scotland, they have guaranteed her a year's maternity leave (5) and a renewal of her contract.

¹waste: an unnecessary or wrong use of abilities or resources (money, time, energy, etc.).

PREGUNTAS (NO RESPONDER EN ESTA HOJA)

READ THE TEXT AND ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS. BE CAREFUL TO FOLLOW THE INSTRUCTIONS FOR EACH QUESTION.

1. Link each of the words/expressions below with a word/expression in the column (as **numbered in the text).** Copy the correct pair of words on your answer sheet. [1 mark]

guess permission teach become a specialist

mean

- (1) *average* and ...
- (2) *estimate* and ...
- (3) *qualify* and ...
- (4) *train* and ...
- (5) *leave* and ...

2. Reading comprehension

2.1. Choose the best option. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]

"Brain drain" happens when

a) a country produces many more graduates than they really need.

b) unnecessary graduates in one country go to look for a job in another country.

c) highly qualified graduates can't find a job in their country and go to work somewhere else.

d) graduates from one country take advantage of the knowledge of graduates from another country.

2.2. Choose the best option. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]

According to Fátima Báñez, the Spanish employment minister,

a) more than 300,000 graduates have left Spain in search of a job.

b) 40% of Spain's graduates aged 25 to 34 have left Spain in search of a job.

c) Spain has never before suffered such a severe brain drain.

d) an average of 34% European graduates look for a job in our country.

3. Complete the sentences using information from the text. <u>Do not reproduce phrases from the text literally</u>, unless this is unavoidable. [2 marks]

- a) Nowadays Virginia and Quico ...
- b) € 100,000 ...
- c) The Dean of Medicine at UCM ...
- d) Hernández is afraid ...

4. Complete each gap with one or more adequate words. Do not copy the complete text on your sheet, only letters (a), (b), (c), (d), (e), and (f) followed by the word(s) that you find suitable for the gap. [1.5 marks]

The brain drain, (a) _____affects mainly technical careers, has one peculiar aspect in the field of health: (b) _____ the same time as specialists are leaving, gaps are being filled by professionals from outside (c) _____ country. "Many recently qualified foreign doctors come here to specialize, and end (d) _____ staying," Alvarez-Sala added. Something similar is happening in nursing. With (e) _____ 250,000 professionals, Spain suffers from a shortage in the workforce (f) _____ every one of its regions, according to the country's general council of nursing.

5. *What does Virginia Hernández mean when she says that what hurts is the waste?* You are expected to draw information from the text, but <u>please use your own words</u>. (25-50 words) [2 marks]

6. Would you go to another country to look for a job if you don't find one after university? Please, <u>use your own ideas and your own words</u>. (25-50 words) [2 marks]